Sharing Madnip

WARNING !!! HAVE ADVERSTISEMENT !!!

SHARING MADNIP

Wednesday, January 11, 2012

Pemilihan Jurusan bagi Lepasan SPM ~

Masalah ni sekian lama sekian membesar ye .. Semakin ramai yang bertanya sebab tak pasti dengan jurusan yang bakal diambil .. Pemilihan jurusan ni amat penting bagi sequence masa depan kita ( wow , betul ke penggunaan inggeris anip ? ) .. Ok , ada beberapa keteria bagi anip untuk memilih jurusan ni .. Kateria nya ialah

  1. Mesti MINAT dahulu .. Sebab nya kalau tanpa minat , memang susah nak belajar .. Tapi bagi sesetengah orang pula , tetap tak boleh belajar walaupun minat , sebabnya dia jenis orang yang tak suka secara teori , tapi suka secara praktikal .. ( Macam anip )
  2. Kemudian tengok kepada PEMBERATAN SUBJEK .. Maksud nya ialah mampu tak kita bawa subjek yang ada dalam jurusan tu . Kena la buat survey kalau nak tahu .. Jangan pakat pilih saja .. 
  3. Buat perbandingan antara jurusan .. Bagi sesetengah orang , ada yang minat lebih daripada satu jurusan .. So buat la perbandingan yang mana lebih mudah bagi kita untuk score .. Score dalam subjek ni PENTING bagi setiap SEMESTER .. 
  4. Buat ISTIQARAH .. Bertanya lah kepada Maha Mengetahui .. InsyaAllah boleh .. YAKIN PADA DIRI SENDIRI ye .. ^^,
Share on Tumblr

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum dan selamat sejahtera .. Nak komen , pasti kan tulis nama ye .. Kang aku tak kenal korang .. Kalau tau nama , senang aku nak reply komen korang .. Terima Kasih